Vad är pedikyr? Vi förklarar och berättar allt du behöver veta!

Har du någonsin undrat vad en pedikyr egentligen innebär? Det är mer än bara en skönhetsbehandling för dina fötter och tånaglar. En pedikyr är din chans att skämma bort dina fötter och ge dem den uppmärksamhet de förtjänar. Oavsett om det utförs i en skönhetssalong eller hemma, kan en pedikyr förvandla dina fötter till att bli mjuka, fräscha och fantastiskt fina.

Att investera i regelbundna pedikyrer är inte bara en fråga om estetik; det är också en viktig del av fotvården. Med rätt tekniker och verktyg kan du förbättra utseendet på dina fötter och tånaglar avsevärt. Och det bästa? Du behöver inte alltid besöka en dyr salong för att uppnå professionella resultat. Med lite kunskap och rätt verktyg kan du skapa din egen spaupplevelse hemma.

Vad är pedikyr

Pedikyr är en behandlingsform som fokuserar på fötter och tånaglar. Det handlar inte bara om estetik; det är också en viktig del av personlig hygien och fotvård. När du tar dig tid för en pedikyr, ger du dina fötter den uppmärksamhet och vård de behöver.

Definition av Pedikyr

En pedikyr innebär skötsel och behandling av fötternas hud och naglar. Behandlingen kan inkludera alltifrån ett enkelt fotbad, borttagning av förhårdnader, klippning och filning av naglarna till applicering av nagellack. Till skillnad från medicinska pedikyrer hanterar den kosmetiska pedikyren inte problem som inåtväxande tånaglar med hjälp av kirurgiska instrument eller liknande metoder. Istället ligger fokus på att rengöra, mjuka upp huden samt ge naglarna ett snyggt utseende.

Syfte med pedikyr

Syftet med en pedikyr sträcker sig långt bortom bara det estetiska värdet; det handlar även om hälsa. Regelbunden fotvård:

 • Förebygger nagelsjukdomar och -infektioner.
 • Stimulerar blodcirkulationen i fötterna.
 • Avlägsnar döda hudceller vilket främjar ny cellväxt.
 • Bidrar till att minska fotvärk efter långa dagars arbete eller motion.

Genom att genomföra pedikyrsessioner hemma eller på salong kan du säkerställa att dina fötter förblir friska, starka och vackra.

Historia av pedikyr

Pedikyrens historia går tillbaka tusentals år och har praktiserats över hela världen i olika kulturer. Ursprungligen användes den som ett lyxigt ritual bland adeln i antika civilisationer såsom Egypten där rena fötter var symbolen för renhet och klassstatus. I Rom använde soldater pedikyrtjänster för att hålla sina fötter i gott skick under långa marscher. Med tiden har betydelsen av pedikyren utvecklats men dess grundläggande princip – att ta hand om fötternas välstånd – har bestått genom åldrarna.

Att integrera regelbundna pediukrer i din personliga vårdrutin är mer än bara ett sätt att hålla dina fötter ser bra ut; det är en investering i din generella välbefinnande.

Populära pedikyrbehandlingar

När du väljer att skämma bort dina fötter med en pedikyr, finns det flera populära behandlingstyper att välja mellan. Varje typ erbjuder unika fördelar och kan anpassas efter dina specifika behov eller önskemål. Här nedan utforskar vi två av de mest omtyckta pedikyrbehandlingarna: Spa-pedikyr och Fransk pedikyr.

Spa-pedikyr

Spa-pedikyren är den ultimata behandlingen för dig som söker avkoppling samtidigt som du tar hand om dina fötter. Denna lyxiga version av en traditionell pedikyr inkluderar ofta ett fotbad, peeling, inpackning samt massage – alla steg är designade för maximal avslappning och återfuktning.

 • Fotbadet mjukar upp huden och förbereder fötterna för resten av behandlingen.
 • Peelingen eliminerar döda hudceller och gör huden lenare.
 • Inpackningen näringsberikar huden djupt och ger långvarig återfuktning.
 • Massagen stimulerar cirkulationen och bidrar till total avkoppling.

En spa-pedikyr tar vanligtvis cirka 80 minuter men varierar beroende på salongens utbud. Det är en perfekt behandling för att ge dina fötter den omsorg de förtjänar samtidigt som du får en stunds lugn i vardagen.

Fransk pedikyr

Fransk pedikyr kännetecknas av dess eleganta och klassiska utseende där naglarnas topp målas vit medan resten av nageln får en naturlig eller ljusrosa färgton. Denna tidlösa stil passar perfekt både till vardags och festliga tillfällen tack vare sitt subtila men ändå sofistikerade uttryck.

 • Preparation: Naglarna formas noggrant innan själva lackningen börjar.
 • Bas: En transparent eller ljusrosa bas appliceras på hela nageln.
 • Topp: De vita spetsarna målas med precision för att skapa den ikoniska looken.

Fransk pedikyr kräver skicklighet från utföraren för ett perfekt resultat, vilket gör det viktigt att välja en erfaren tekniker. Behandlingstiden varierar men ligger oftast runt 1–1,25 timmar beroende på tjänstenivå.

Oavsett vilken typ av pedikyrsession du väljer är det väsentligt att regelbundet ge dina fötter den vård de behöver. Genom att upprätthålla god fotvård säkerställer du inte bara estetisk tillfredsställelse utan även friska fötter redo att bära dig genom livet.

Fördelar med pedikyr

När du regelbundet unnar dina fötter en pedikyr, investerar du inte bara i deras estetiska utseende utan också i din övergripande fotvård och hälsa. Förbättrad blodcirkulation, mjukare hud, och minskad risk för infektioner är bara några av de många fördelarna som kommer med denna behandling.

En viktig aspekt av pedikyren är dess förmåga att stimulera blodflödet genom de olika massageteknikerna som används under behandlingen. Detta kan leda till bättre hälsa i fötterna genom att minska risken för svullnad och smärta efter långa dagars arbete eller intensiv fysisk aktivitet.

Utöver detta bidrar regelbunden borttagning av död hud och förhårdnader till att hålla dina fötters hud mjuk och smidig. Detta är särskilt viktigt eftersom ackumulerad torr hud kan leda till sprickor eller infektioner. Genom att eliminera dessa problem hjälper en pedikyr dig att upprätthålla friska och välhydrerade fötter.

En annan signifikant fördel med pedikyren är preventionen av nagelsjukdomar. Korrekt rengöring och klippning av tånaglarna hindrar dem från att växa inåt, vilket kan vara både smärtsamt och skapa grund för infektioner. Dessutom ger appliceringen av Shellac eller vanligt nagellack inte bara ett visuellt lyft men skyddar även naglarna mot yttre skador, vilket bidrar till starkare och friskare naglar.

Till sist bör det nämnas hur en professionellt utförd pedikyr kan vara den lugnande paus du behöver från din hektiska vardag. Den tid du spenderar i salongens stol erbjuder inte bara fysiska utan även mentala hälsofördelar då den ger dig möjlighet till återhämtning och självvård.

Genom dessa punkter blir det tydligt varför regelbundna besök hos din pedikyrist är en investering lika mycket i din komfort som i din hälsa.

Tips för hemmapedikyr

Att utföra en pedikyr hemma kan vara ett utmärkt sätt att skämma bort dig själv och hålla dina fötter friska och vackra. Här är några steg du kan följa för att uppnå professionella resultat med din hemmapedikyr.

Förbered dina fötter
Börja med att blötlägga dina fötter i varmt vatten tillsatt med badsalt eller eteriska oljor. Detta hjälper till att mjuka upp huden och nagelbanden, vilket gör det lättare att hantera dem senare. Ett fotbad på cirka 10 minuter räcker för de flesta.

Nagelvård
Efter fotbadet, klipp och fila dina naglar till önskad form. Använd sedan CNDTM Cuticle AwayTM eller motsvarande produkt för att mjuka upp och försiktigt ta bort överflödiga nagelband. Det är viktigt att åter blöta fötterna efter användning av dessa produkter för att neutralisera deras verkan.

Exfoliera
Använd en skrubbpasta eller peelingprodukt för att varsamt exfoliera bort döda hudceller från dina fötter. Om du har tjocka förhårdnader kan en mild fil användas, men undvik grova metoder som elektrisk fil eller knivar.

Återfuktning och massage
Efter exfoliering, applicera en närande mask eller linda in fötterna i plast och handdukar för djup återfuktning. Avsluta behandlingen med en lugnande massage med massagelotion eller olja som ger extra fuktighet till huden.

Lackning av naglarna
Innan du applicerar nagellack, rengör noggrant nagelplattan från alla kvarstående rester av produkter med CND ScrubFresh eller liknande produkt. Välj sedan ett högkvalitativt nagellack eller Shellac för ett långvarigt resultat. Kom ihåg att vårda nagelbanden regelbundet med olja, såsom CND SolarOil, för kontinuerlig hydrering.

Genom dessa steg kan du njuta av känslan av välmående som kommer från välskötta fötter utan behovet av regelbundna besök hos pedikyristen.

Vad brukar det kosta att göra pedikyr på en salong?

När du planerar att skämma bort dina fötter med en professionell pedikyr, är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som kan förväntas. Priset på en pedikyr varierar beroende på flera faktorer, såsom salongens placering, behandlingens längd och de produkter som används.

En standardpedikyr utan lack brukar ta cirka 45 minuter och kostnaderna kan ligga någonstans mellan 300-500 SEK. Denna behandling inkluderar grundläggande fotvård som fotbad, nagelklippning och filning samt borttagning av förhårdnader.

För de som önskar lite extra flärd genom att tillägga nagellack eller Shellac, bör man vara beredd på en längre tid i stolen – upp till 1,25 timmar. Priserna för dessa mer omfattande sessioner tenderar att starta runt 600 SEK och kan gå upp betydligt beroende på val av lack och märke.

Om du är ute efter den ultimata upplevelsen erbjuder många salonger även Spapedikyr, vilken tar ungefär 80 minuter. Denna lyxigare variant inte bara tar hand om dina fötter utan ger också en djupgående avslappning genom extra tjänster såsom peeling och massage med mjukgörande oljor. För denna typ av behandling kan priset ligga runt 700-1000 SEK.

Det är även vanligt att salonger erbjuder paketpriser där man kombinerar både manikyr och pedikyr till ett förmånligt pris jämfört med att boka separat. Innan du bokar din nästa pedikyrtid, rekommenderas det starkt att göra lite forskning online eller ringa direkt till salongen för aktuell prisinformation samt eventuella erbjudanden eller rabatter som kan appliceras.

Genom att vara väl informerad om de olika alternativen har du bäst möjlighet att hitta precis den service som passar just dina behov och budget.

Vanliga frågor och svar

Vad ingår i en pedikyr?

En pedikyr-behandling innefattar ofta ett fotbad, klippning och filning av naglar, behandling av nagelband, borttagning av förhårdnader och liktornar, filning av fotsulan, massage, och applicering av nagellack om så önskas.

Hur mycket kostar en pedikyr?

Priset för en pedikyr kan variera mellan 300 och 1000 SEK beroende på behandlingens omfång, använda produkter och om lack eller specialbehandlingar som Shellac ingår. Priser tenderar att vara högre för spapedikyrer som inkluderar ytterligare avslappningstjänster.

Vad gör man på en pedikyr?

Under en pedikyr behandlas fötterna med ett fotbad, följt av klippning och filning av tånaglar, vård av nagelband, borttagning av förhårdnader, massage och eventuell lackning av tånaglarna. Det är en omfattande fotvård som förbättrar både fötternas estetik och hälsa.

Vad är skillnad mellan medicinsk fotvård och pedikyr?

Medicinsk fotvård fokuserar på att förebygga, behandla och lindra fotrelaterade sjukdomar och ohälsotillstånd, ofta med licens att använda mer avancerade verktyg som skalpeller. En pedikyr å andra sidan fokuserar på estetisk och avslappnande vård av fötterna utan medicinska ingrepp.

Vad är skillnaden mellan manikyr och pedikyr?

Huvudskillnaden är att manikyr är en behandling för händer och naglar medan en pedikyr är för fötter och tånaglar. Båda behandlingarna syftar till att vård och förbättra estetiken, men inriktar sig på olika delar av kroppen.

Lämna en kommentar